• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • zmień

Język:

Waluta:

JAK CHRONIĆ SWOJE ZDROWIE I SCHUDNĄĆ ?

Dr William Davis w swojej książce „Dieta bez pszenicy” opisuje, iż obmyślił skuteczną strategię mającą na celu pomóc otyłym pacjentom ze skłonnością do nadwagi skutecznie ograniczać poziom cukru we krwi. Po badaniach okazało się, że najszybszym
i najprostszym sposobem obniżenia poziomu cukru we krwi jest wyeliminowanie z diety produktów zawierających pszenicę. Po rezygnacji z pszenicy pacjenci Dr Williamsa oprócz spadku poziomu cukru we krwi mieli więcej energii, poprawiła się ich koncentracja i lepiej sypiali. Znikły u nich wysypki, nawet te, które utrzymywały się od wielu lat. Bóle reumatyczne złagodniały lub całkiem ustąpiły, co pozwoliło pacjentom wyeliminować leki do ich uśmierzenia. Osoby, które uprawiały sport, twierdziły, że uzyskują coraz lepsze wyniki. Pełni energii, szczuplejsi, myślący jaśniej, ludzie o zdrowszych jelitach, stawach płucach.

Dr Davis jako kardiolog, badający i leczący tysiące pacjentów zagrożonych chorobą serca, cukrzycą
i niezliczonymi niszczycielskimi skutkami otyłości, zauważył iż osoby korzystające z jego rad aby eliminowały pszenicę ze swojej diety zazwyczaj chudły o 10, 15 albo 20 kilogramów w ciągu pierwszych miesięcy.

Dr William w swojej książce opisuje również, iż rezultatem konsumpcji pszenicy są stany chorobowe, zaczynając od celiakii – niszczycielskiej choroby rozwijającej się w wyniku kontaktu z pszennym glutenem, aż po wiele innych zaburzeń neurologicznych tj. cukrzyca, choroby serca, zapalenie stawów, osobliwe wysypki i urojenia o podłożu schizofrenicznym.

Wyniki uzyskane przez badania Dr Williamsa z pewnością są wystarczającym powodem do tego, żeby rezygnować ze spożywania pszenicy.  

Do charakterystycznych oddziaływań pszenicy na ludzi należą:

  • pobudzanie apetytu: narażenie mózgu na wpływ egzorfin;
  • nadmierne podwyższanie poziomu cukru we krwi, prowadzące do cykli przesytu występującego naprzemiennie  z odczuciem głodu, proces glikacji, będący podłożem chorób i starzenia się organizmu;
  • stany zapalne; wpływ na wskaźnik pH, prowadzący do niszczenia chrząstki i uszkodzeń kości, oraz aktywacja  nieprawidłowych reakcji immunologicznych.

Powyższy artykuł został napisany na podstawie książki autorstwa: William Davis „Dieta bez pszenicy” (tytuł oryginału: „Wheat Belly”) przełożył Roman Palewicz Wydawnictwo Bukowy Las Sp. zo. o., 2013r.

Zrezygnuj z pszenicy a zrzucisz wagę !

Wyeliminowanie pszenicy z pożywienia będzie najłatwiejszym i najskuteczniejszym krokiem jaki można podjąć, aby chronić swoje zdrowie i schudnąć.

Dieta bezglutenowa wyklucza z jadłospisu przetwory z pszenicy, żyta i jęczmienia – zbóż, które często występują w powszechnie spożywanych produktach spożywczych. Powinna być dietą zbilansowaną i dobrze akceptowaną. Najbezpieczniejszą do stosowania żywnością przez osoby na diecie są produkty bezglutenowe (które można kupić na: www.sklepbezglutenowy.com.pl), zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, oznakowane napisem „bezglutenowy”. W diecie bezglutenowej znajdują zastosowanie produkty ze zbóż naturalnie bezglutenowych (kukurydzy, ryż, gryki, prosa) oraz wiele produktów ogólnego spożycia nie zawierających glutenu. Ważnym źródłem informacji
o składzie i ewentualnej obecności glutenu w produktach spożywczych dostępnych na rynku są etykiety. Zatem bardzo ważne jest uważne czytanie informacji podanych na opakowaniach produktów spożywczych.


W stosowaniu diety niezbędna jest samodyscyplina, ponieważ wymagana jest całkowita rezygnacja z wszystkiego co zawiera gluten. Przy dobrze zbilansowanej diecie, można wyeliminować lub ograniczyć  wiele zaburzeń zdrowotnych. Stosowanie odpowiedniej diety stanowi często bardziej skuteczny sposób niż podawanie leków.

mgr. inż Nauk o Żywności Wioleta Zysk
                                                                                                              

                                                                                                     

kontakt

All4 Sklep Bezglutenowy

26-026 Morawica

Bilcza ul. Szkolna 5

tel 536 406 557

info@sklepbezglutenowy.com.pl

www.sklepbezglutenowy.com.pl

Numer rachunku bankowego ING Bank Śląski49 1050 1416 1000 0092 6393 3872

Firma

Do 14 dni masz zawsze możliwość odesłania zamówionych produktów które nie spełniają Twoich oczekiwań.
czytaj więcej o zwrotach >

O firmie
X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.