• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Zmień

Język:

Waluta:

Koszyk

Pierogi z jagodami

Przepis z książki: PORADNIK KULINARNY - 120 BEZGLUTENOWYCH PRZEPISÓW

książka

SKŁADNIKI

CIASTO

NADZIENIE

  • 300 g jagód
  • cukier



CIASTO NA PIEROGI

              Do miski wsyp 350 g mąki,    

              dodaj żółtko (dla koloru), sól   

i tyle gorącej, lecz nie wrzącej wody, aby ciasto dało się wymieszać. Odstaw na chwilę. Ciasto podczas stygnięcia gęstnieje i należy je zamieszać. Ciasto po przestygnięciu jest mniej kleiste.


Pierogi 1

        

          ciasto na pierogi


ciasto na pier.

Przełóż je na posypany resztą mąki stół i podsypując mąką zagnieć do konsystencji ciasta pierogowego.  
Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przekrój je długim, ostrym nożem na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ściereczką, by nie wysychało.

Jagody przebierz, umyj i wymieszaj z odrobiną cukru.

wyrobione ciasto


pierogu krojenie


jagody

 
Ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów.

             Wytnij szklanką kółka.    Nałóż łyżeczką jagody i zlepiaj pierogi.


ciasto



koła pier



1 z jagodami

Ulepione pierogi przykrywaj ściereczką aby nie wysychały.


Wodę ugotuj z łyżką oleju. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną. Gorące pierogi podawaj same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru.
Ugotowane pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku. Po gotowaniu zahartuj je zimną wodą, rozłóż na blaszce i osusz ścierką.

Następnie rozłóż folię i poukładaj na niej pierogi tak aby nie stykały się ze sobą.


pierogi


gotowe


mrożenie


SMACZNEGO !

Firma
Kontakt

Sklep bezglutenowy

ul. Dworcowa 66

05-820 Piastów

 tel 536 406 557

info@sklepbezglutenowy.com.pl

pracujemy od 9 do 14

Numer rachunku bankowego

Alior Bank

26 2490 0005 0000 4500 7440 0656