• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • zmień

Język:

Waluta:

Raisio

Raisio logo

Raiso - fińska spółka zajmująca się przetwórstwem zbóż, notowana na giełdzie papierów wartościowych w Helsinkach nieprzerwanie przoduje w swojej branży. Firma od lat jest największym przetwórcą zbożowym w Finlandii. W roku 2009 przetworzono ponad 500 tys. ton zboża z czego jedna trzecia została przetworzona na produkty konsumpcyjne zaś dwie trzecie na pasze i półprodukty dla przemysłu spożywczego.

Raisio rozpoczęło swoją działalność w lutym 1939r. jako Oy Vehnä Ab - młyn założony przez fińskich farmerów dla przetwarzania produkowanej przez nich pszenicy. Po roku 1948 zapoczątkowano przemysłową produkcję pasz. Ponadto w tym samym czasie uruchomiono produkcję słodu dla przemysłu piwnego. W latach pięćdziesiątych rozpoczęły się prace nad produkcją olejów
i margaryn roślinnych. W początkach lat sześćdziesiątych uruchomiono produkcje wyrobów chemicznych, m.in. kwasów tłuszczowych. Produkcję rozszerzano równocześnie o przetwórstwo ziemniaków. Wciąż jednak produkcja oparta o zboża stanowiła trzon działalności. W latach siedemdziesiątych rozwinięto znacząco dział badawczo-rozwojowy w celu opracowania nowych wyrobów rynkowych bazujących na owsie i soi. Wtedy też rozpoczęto prowadzenie działań marketingowych mających na celu budowanie silnych marek obok istniejącej już wtedy Eloveny. Ekspansja zagraniczna spółki zaczęła się od Szwecji, gdzie Raisio uruchomiło zakład przetwórstwa skrobi. Następnie przejęto szwedzkiego producenta wyrobów mleczarskich, dokonując radykalnej zmiany jego portfela produktowego. Brak jasnej strategii, uzależnienie się od dostaw surowców i brak specjalizacji doprowadziły do tego, ze spółka na początku poprzedniej dekady generowała straty. Grupa dokonała radykalnej restrukturyzacji, sprzedano działalność chemiczną i zrezygnowano z przetwórstwa ziemniaków, koncentrując się wyłącznie na wyrobach zbożowych, tak na rynku surowców i półproduktów dla przemysłu i dla rolnictwa jak i konsumenckim obejmującym wyłącznie markowe wyroby gotowe.

Raisio jest prekursorem nowych technologii w przemyśle żywieniowym i paszowym oraz specjalistą w produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Firma odgrywa również ważną rolę w ochronie i rozwoju bezpiecznego oraz dającego się śledzić łańcucha żywieniowego - począwszy od momentu uprawy aż do gotowego do spożycia produktu. Ważna jest znajomość pochodzenia
i metody produkcji wyrobów, zwłaszcza że obecnie konsumenci wymagają więcej informacji o pochodzeniu produktów, ich bezpieczeństwie i wpływie na środowisko. Jako pionier w dziedzinie ekologii Raisio wprowadziło nowe standardy znakowania produktów. Już w 2008r. pierwsze produkowane wyroby zostały oznaczone specjalnym znakiem informującym o wielkości emisji CO2 do atmosfery jaka ma miejsce podczas wytworzenia danego produktu od momentu jego uprawy aż do momentu, w którym dany produkt trafia na półkę. Ponadto w 2009 roku firma, jako pierwsza na świecie umieściła na swoich produktach informację na temat zużycia wody, która jest potrzebna do uprawy oraz wytworzenia produktów, chcąc tym samym zwrócić uwagę konsumentów na problem nadmiernego zużycia wody i ograniczoności zasobów. Działania te mają na celu podniesienie świadomości ekologicznej konsumentów oraz wpływ na strukturę spożycia. 

Raisio jest właścicielem wielu uznanych marek na rynku fińskim jak również wielu marek na rynkach międzynarodowych. Jedną
z głównych marek Raisio jest Provena.



''

PRODUKTY BEZGLUTENOWE

CZYSTY OWIES – efekt unikalnego procesu

Pochodzący z Finlandii Czysty Owies Provena to owies, który jest uprawiany, przetwarzany i pakowany w izolacji od innych zbóż tak aby wykluczyć kontakt z ziarnami zawierającymi gluten. Sam owies jest produktem naturalnie bezglutenowym i jeśli nie zostanie zanieczyszczony przez inne zboża zawierające gluten może stać się wyjątkowym źródłem białka, błonnika oraz prawdziwego smaku przygotowywanych potraw.

Czysty owies Provena jest uprawiany wyłącznie w gospodarstwach kontraktowych przy użyciu genetycznie czystych nasion owsa. Czystość uprawy jest potwierdzana w audytach upraw przeprowadzanych w okresie wegetacyjnym. Pojawiające się wtedy inne rośliny zbożowe są wówczas usuwane z pola owsa. Ziarna owsa są zbierane a następnie przechowywane w oddzielnym silosie wykorzystywanym tylko do tego celu. Czystość produktów Provena  jest  zapewniona w całym procesie produkcyjnym, również poprzez dobór dedykowanych maszyn i taboru do transportu.

Produkty Provena są wytwarzane w zakładzie, który nie przetwarza innych zbóż oprócz owsa. Wyjątkowa czystość produkowanego asortymentu jest dodatkowo potwierdzana w analizach laboratoryjnych na każdym z etapów uprawy i produkcji.


Pole


Uprawa

  • Przed wysiewem ziarna owsa są dokładnie sprawdzane po to, by wykluczyć możliwość zanieczyszczenia innymi ziarnami na tym etapie.
  • Owies jest uprawiany na polach, na których przez ostatnie 2-3 lata nie było innych zbóż.
  • Raisio kontraktuje uprawy owsa z wybranymi rolnikami
  • Raisio przeprowadza szkolenia dla rolników dotyczące metod uprawy, kontroli jakości i czystości ziarna oraz przekazuję wiedzę na temat celiakii.
  • Rolnicy, którzy współpracują z Raisio nie mogą posiadać żadnych innych upraw.
  • Zasiewy są kontrolowane 2 razy do roku podczas okresu wzrostu. Wszystkie obce kiełkujące ziarna są usuwane.

''

Maszyny rolnicze

  • Rolnicy uprawiający czysty owies dla Raisio są zobowiązani do nie używania kombajnów ani innych maszyn rolniczych do upraw innych niż owies.
  • W silosach może znaleźć się tylko czysty owies, nie wolno składować w nich innych zbóż.
  • Samochody używane do transportu muszą być oczyszczane i sprawdzane każdorazowo przed używaniem ich do transportu czystego owsa.
  • Zintegrowane zasady dotyczące uprawy czystego owsa zostały opisane przez Satafood Development Accociation oraz Cereal Ltd w 7 Międzynarodowej Konwencji dot. Owsa, w Helsinkach w 2004 r.

Ocena próbek

  • Próbki są pobierane już na etapie przechowywania zebranego ziarna w silosach u producenta a następnie badane
    w laboratorium.
  • Próbki są również pobierane z każdej zaakceptowanej partii owsa przyjeżdżającej do fabryki. W ten sposób potwierdzany jest brak obecności jakichkolwiek innych ziaren zbóż.
  • Próbki czystego owsa są następnie pobierane z silosów w zakładach Raisio jak również próbki gotowych wyrobów owsianych są poddawane analizie glutenowej (R5).
  • Określenie „produkt bezglutenowy” jest zarezerwowane dla produktów o poziomie glutenu  < 20 ppm
  • Limit na produkty określane jako te o „bardzo niskiej glutenowości” < 100 ppm.

 

Prozdrowotne właściwości owsa

  • spośród wszystkich zbóż jest najbogatszy w białko
  • spożywany z produktami mlecznymi dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów
  • zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcje witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację
  • dostarcza witaminę B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu
  • zawiera substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój
  • jest źródłem magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dobroczynne właściwości owsa

Dla osób na diecie bezglutenowej zbożem o największej zawartości  błonnika jest owies. Owies jest bardzo pożywny, ponieważ zawiera węglowodany, białka i tłuszcze w odpowiednich proporcjach.

Produkty Provena z czystego owsa są bogate w błonnik, który stanowi podstawę diety przyjaznej dla  żołądka a ponadto:

• błonnik zawarty w owsie - BETAGLUKAN, pozytywnie wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi i w związku z tym, jest częścią diety przyjaznej dla serca.

• owies jest dobry dla żołądka i całego organizmu ponieważ wpływa na poprawę trawienia, dostarcza witamin (B1, E ) i minerałów oraz wysokiej jakości tłuszczu roślinnego

• Owies dostarcza różnorodność i wnosi smak do diety bezglutenowej i dzięki temu sprawia, że łatwiej jej przestrzegać.

Dzięki unikalnym produktom Provena przestrzeganie diety bezglutenowej może stać się prawdziwą przyjemnością. Gama produktów Provena to zarówno pożywne śniadania w postaci gotowych w minutę płatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców jak również podstawa do wszelkiego rodzaju wypieków- gotowe mieszanki mąk, które pozwalają się cieszyć prawdziwym smakiem chleba i pysznej szarlotki. Wszystkie produkty Provena są bogate w błonnik, który jest podstawą właściwej diety osoby chorej na celiakię.


BEZGLUTENOWE PRODUKTY

''PROVENA PŁATKI OWSIANE JUMBO OATS

Bezglutenowe płatki owsiane do gotowania i wypieków.

  • 100% czystego owsa
  • bogate w błonnik (11%)
  • zawiera błonnik z owsa – BETAGLUKAN, który pomaga kontrolować zawartość cholesterolu we krwi

Składniki: czysty owies

PROVENA OWSIANKA W SASZETKACH Z MORELAMI

Owsianka z dodatkiem suszonych moreli w pojedynczych saszetkach - doskonały sposób na szybki i pyszne śniadanie czy smaczną przekąskę.

  • gotowe w minutę! wystarczy zalać wrzącą wodą, wymieszać.
  • bogate w błonnik (9%)

Składniki: płatki owsiane, suszone morele (15%), cukier, sól.

PROVENA MĄKA OWSIANA

 Unikalna mąka owsiana stanowi dodatek zarówno do ciast słodkich jak i do pikantnych wypieków.

  • 100% czysty owies
  • bogata w błonnik (11%)
  • mąka owsiana jest doskonałym nośnikiem smaku, dostarcza błonnika oraz nadaje odpowiednią strukturę bezglutenowym wypiekom.


                                            PROVENA MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA OWSIANEGO

Bezglutenowa mąka idealna do wypieku chleba i bułek.

  • zawiera do 61% mąki z czystego owsa o wysokiej zawartości błonnika (5,2%)
  • owies czyni smak i strukturę mieszanki mąk wyjątkową w porównaniu do innych mąk bezglutenowych


Składniki
: 61% owies (mąka i płatki), skrobia ziemniaczana, ziarna słonecznika, cukier, polidekstroza (błonnik pokarmowy), składnik spulchniający (E575,E500), koagulanty (E440, E415).


Chleb

PROVENA MIESZANKA DO WYPIEKÓW

Bezglutenowa mieszanka mąk do każdego rodzaju wypieków

  • 10% czysty owies
  • mieszanka bogata w błonnik (8,7%)
  • owies czyni smak i strukturę mieszanki mąk wyjątkową w porównaniu do innych mąk bezglutenowych

Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, mąka owsiana (10%), błonnik ziemniaczany, koagulanty (E412, E466), cukier, składnik spulchniający (E575, E500).

PROVENA MUSLI

 Owocowe musli bezglutenowe.

  • bogate w błonnik
  • tylko naturalne składniki, bez dodatku cukru i soli

Składniki: płatki owsiane (55%), daktyle, rodzynki, ziarna słonecznika, suszone jabłka.

PROVENA MUFFINKI CZEKOLADOWE – MIESZANKA DO WYPIEKU Z KAWAŁKAM CZEKOLADY

Czekoladowa mieszanka do wypieku – dodaj jajka i margarynę aby otrzymać pyszne muffinki.

  • 20% czysty owies, 10% kawałki czekolady
  •  nie zawiera mleka ani laktozy

Składniki: cukier, mąka owsiana, skrobia ziemniaczana, czekolada 10% (cukier, masa kakaowa, masło kakaowe, lecytyna sojowa), mąka ryżowa, proszek kakaowy, emulgator (E475, E471, E433), składnik spulchniający (E450, E500), koagulant (E415), substancje smakowe.

 Zapraszamy na zakupy produktów marki Provena

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać zniżki oraz informacje o promocjach i wyprzedażach.

Firma

Do 14 dni masz zawsze możliwość odesłania zamówionych produktów które nie spełniają Twoich oczekiwań.
czytaj więcej o zwrotach >

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.