• Język: Polski Polski
  • Waluta: PLN
  • Zmień

Język:

Waluta:

Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Przejdź do koszyka »
Bezglutenowa mąka gryczana - pełnoziarnista, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g MONCANA

NOWOŚĆ

Bezglutenowa mąka gryczana - pełnoziarnista, mąka pudrowa EKOlogiczna 500g MONCANA

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 11.89 brutto

Ilość:
Liczba sztuk w magazynie:
4
Czas dostawy:
do 3 dni roboczych
Koszty dostawy:
  • DPD POLSKA 22.40 zł brutto
  • Odbiór osobisty - 05-820 Piastów ul. Dworcowa 66 0.00 zł brutto
  • Paczkomaty InPost POLSKA 16.95 zł brutto
  • DPD za pobraniem 26.00 zł brutto
Dostępność:
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Bezglutenowa mąka gryczana pełnoziarnista

Mąka gryczana pełnoziarnista, znana z intensywnej, ciemnej barwy oraz unikalnego, orzechowo-kakaowego aromatu jest idealna do pieczenia chleba, tworzenia kruchych tart, czy jako bazowy składnik spodu pod sernik. Ta bezglutenowa mąka zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale również bogactwem korzyści zdrowotnych.

Jakie właściwości ma mąka gryczana?

 

Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki, które po zmieleniu mają brązowy kolor. Zastosowanie gryki w przemyśle spożywczym powoduje, że produkty jak: chleb, makaron czy ciasta mają ciemniejszą barwę. Gryka ma wiele właściwości zdrowotnych, a nasza mąka dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii ultra drobnego mielenia, zachowuje większość z nich.  

 

  • Wysoka zawartość błonnika - usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, zmniejsza wchłanianie cholesterolu
  • Moc antyoksydantów - polifenole - neutralizują wolne rodniki w organizmie, działają przeciwzapalnie
  • Niskie IG - niski indeks glikemiczny
  • Bogactwo białka

Witaminy i minerały:

  • witaminy z grupy B,
  • mangan,
  • żelazo, magnez, potas, cynk

 

Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni

Mąka gryczana może być bardzo zdrowym zamiennikiem mąki pszennej. Wyroby wykonane z samej mąki gryczanej charakteryzują się ciemniejszą barwą, wyrazistszym smakiem, ale są również bardziej kruche. Gdzie zastosować mąkę gryczaną?

 

  • Wypieki - chleb, ciasta, ciasteczka
  • Naleśniki, placki, pierogi, kluski, bliny
  • Zagęszczanie sosów i zup
  • Makarony

 

Mąka gryczana i produkty z niej zrobione mają intensywny aromat, dzięki czemu Twoje wypieki będą z pewnością smakowite i bardzo aromatyczne! Włączenie do swojej codziennej diety mąki gryczanej to bardzo dobry sposób, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na znacznie zdrowsze. 

 

Dlaczego warto odkryć grykę na nowo?

Gryka naturalnie uprawiana jest w Ameryce Południowej od wielu tysiącleci. W Polsce jej popularność została przyćmiona przez pszenicę, która jest tańsza i znacznie uboższa w składniki odżywcze. Jednak już od kilku lat, dzięki coraz większej świadomości ludzi odnośnie zdrowego żywienia, powróciła do łask. 

 

Coraz częściej Polacy włączają grykę do swojego menu i bardzo słusznie! Zboże to, w porównaniu do zwykłej mąki, jest bogate w składniki odżywcze, w tym wiele witamin i minerałów. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej w kuchni można sprytnie “przemycić” wiele cennych składników, które pozytywnie wpłyną na zdrowie!

  

Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii, 2014, 1.

Kunachowicz H . i wsp., Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

 

Produkty podobne

Firma
Kontakt

Sklep bezglutenowy

ul. Dworcowa 66

05-820 Piastów

 tel 536 406 557

info@sklepbezglutenowy.com.pl

pracujemy od 9 do 14

Numer rachunku bankowego

Alior Bank

26 2490 0005 0000 4500 7440 0656