Opis
Czarnuszka siewna to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Nasiona czarnuszki mogą być pomocne przy nadciśnieniu i wrzodach żołądka. Wspomogą również walkę z trądzikiem. Z kolei w kuchni czarnuszką można zastąpić pieprz.
Nasiona czarnuszki początkowo mają przypominający gorzką kawę smak, który potem przechodzi w ostry, korzenny – przypominający pieprz. Ponadto odznaczają się charakterystycznym muszkatołowo-korzennym zapachem.
Nasiona czarnuszki dodają wyrazistości potrawom z jagnięciny i drobiu, a więc delikatnego mięsa. Ponadto dobrze komponują się z sałatkami, marynatami (nasiona w połączeniu z miodem stworzą ciekawą marynatę do mięsa), a także pieczywem i twarogiem. Ponadto nadają niepowtarzalny aromat winom domowej roboty. Niektórzy przed dodaniem do potraw nasion czarnuszki prażą je, by jeszcze bardziej uwydatnić jej walory smakowe.
Czarny kmin dobrze komponuje się z innymi ziołami, takimi jak tymianek, kolendra i ziele angielskie. W związku z tym, że nasiona czarnuszki w smaku przypominają pieprz, mogą zastąpić w kuchni tę ostatnią przyprawę. Taka zamiana jest polecana osobom o wrażliwym żołądku, gdyż czarnuszka nie podrażnia jego błony śluzowej.
Warto wiedzieć, że nasiona czarnuszki są składnikiem niektórych mieszanek przyprawowych garam masala i są jedną z pięciu przypraw wchodzących w skład mieszanki panch phoron. Tradycyjnie panch phorom jest używana do przyprawiania wołowiny, kurczaka, ryb, soczewicy oraz innych warzyw. To często ta przyprawa nadaje specyficzny smak indyjskim potrawom.
WAŻNE: czarnuszki nie należy spożywać w czasie ciąży.
Skład: nasiona czarnuszki
Przechowywanie: przechowywać w temp. pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu
Kraj pochodzenia: Indie
Produkt bezglutenowy