Dodano produkt do koszyka
Opcje przeglądania
Rozwiń
WYPRZEDAŻ - ZA DOBRE ŻEBY ZMARNOWAĆ
Tutaj znajdują się produkty, które zbliżają się do końca minimalnego terminu przydatności do spożycia. Ich ceny zdecydowanie obniżamy, żeby ograniczyć marnowanie żywności.
Przypominamy również:
„Należy spożyć do"… –znajdziemy na tych produktach, które z założenia powinny być zjedzone w dość krótkim czasie od momentu ich wyprodukowania. Wynika to z faktu, iż szybko tracą świeżość. Takie produkty zawierają mniej (lub wcale) chemicznych substancji konserwujących. Następnego dnia po podanej dacie produkt nie jest już zdatny do spożycia. Z przeprowadzonych badań mikrobiologicznych wynika bowiem, że już po kilku godzinach od wyznaczonej daty rozpoczyna się proces psucia powodowany przez bakterie czy grzyby.
„Najlepiej spożyć przed…” w żaden sposób nie określa, do kiedy żywność musi zostać zjedzona, aby nam nie zaszkodziła. Producent deklaruje, że do danego dnia jego żywność zachowa swoje właściwości smakowe, kolorystyczne czy odżywcze. Po tym czasie produkt może zmienić nieco wygląd czy smak, ale nadal jego spożywanie nie wiążę się z żadnym ryzykiem. Wyrzucanie produktów, które przekroczyły tę datę bez sprawdzenia ich - wizualnie, zapachowo, smakowo jest marnotrawstwem. Produkty suche, jak makarony, kasze, mąki, cukier czy sól, mogą nadawać się do zjedzenia nawet kilka lat od daty „najlepiej spożyć przed…”.
- produktów na stronie:
- 36
- 60
- 96