OPIS
Makaron produkowany są z pełnoziarnistych zbóż pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych i wody Kapellanka. Suszone jest długo i powoli, w niskich temperaturach, by jak najbardziej zbliżyć ten proces do naturalnego, czyli suszenia wiatrem i słońcem, jak to odbywało się wiele lat temu.
SKŁADNIKI
Mąka ryżowa*, woda żródlana. *składnik pochodzący z certyfikowanych upraw ekologicznych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość odżywcza |
1485/350 |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0.5 g |
Ryż znany chyba przez wszystkich, lubiany przez dzieciaki ze względu na neutralny smak pasuje do każdej właściwie potrawy. Jest jednym z najbardziej uniwersalnych zbóż, dostarcza węglowodanów złożonych. Stanowi źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku. Ryż dostarcza niewiele białka, ale jest ono bardzo cenne, gdyż składa się z aminokwasów egzogennych, czyli tych których ludzki organizm sam nie wytwarza. W kulturze azjatyckiej ryż ma specjalne miejsce – stanowi symbol życia. Robi się z niego mąkę, makaron, płatki, olej, piwo, sake a nawet papier. Ryż stosowany jest w diecie lekkostrawnej i bezglutenowej. W trosce o najwyższą jakość, firma dodatkowo zadbała o certyfikowane mąki z ekologicznych plantacji oraz wodę źródlaną z gór Kaczawskich dzięki czemu całe ich bogactwo mineralne pozostaje w makaronach. Makarony ryżowe to największa rodzina kluskowa Fabijańskich – najwięcej wzorów dla najbardziej wymagających smakoszy ( w tym jak najbardziej dzieci, które wiadomo – byle czego nie chcą jeść ).