MIESZANKA ŚNIADANIOWA NA GOFRY, NALEŚNIKI, RACUCHY 500G - SANO GLUTEN FREE
Produkt nie zawiera glutenu.
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- DPD POLSKA 22.40 zł brutto
- Odbiór osobisty - 05-820 Piastów ul. Dworcowa 66 0.00 zł brutto
- Paczkomaty InPost POLSKA 16.95 zł brutto
- DPD za pobraniem 26.00 zł brutto
Składniki: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia [skrobia kukurydziana, substancja spulchniająca (difosforany, węgalny sodu)], substancja zagęszczająca (hydroxypropylometyloceluloza),
Wartość odżywcza w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna: | 1264 kJ/385 kcal |
Tłuszcze: | 1,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,2 g |
Węglowodany: | 99 g |
w tym cukry: | 0,7 g |
Błonnik: | 4,8 g |
Białko: | 4,5 g |
Sól: | 0,1 g |
1. Naleśniki
Dodaj:
- 150 g mieszanki
- 300 ml mleka
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- do ciasta możemy dodać startą skórkę z pomarańczy ok. 2 łyżeczek
Sposób przygotowania:
Ciasto przygotowujemy za pomocą miksera lub rózgi cukierniczej. Miksujemy mleko z jajkiem, cukrem oraz startą skórką z pomarańczy i szczyptą soli, stopniowo dodajemy mieszankę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto na mniej więcej 15 – 20 min, po czym smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej cienką warstwą oleju. Lekko przestudzone naleśniki nadziewamy bitą śmietaną, dżemem czy owocami i składamy na cztery części w tzw. chusteczkę.
2. Racuchy
Dodaj:
- 250 g mieszanki
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 15 g drożdży
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- można dodać cukier waniliowy bezglutenowy lub aromat
Sposób przygotowania:
Drożdże ucieramy z cukrem, następnie dodajemy 125 ml ciepłego mleka oraz 1/3 mieszanki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy jajka, resztę mieszanki, cukru i mleka oraz sól i olej. Ciasto mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju, a po upieczeniu posypujemy np. cukrem pudrem lub podajemy z dżemem, konfiturą, śmietana lub jogurtem naturalnym.
3. Gofry
- 250 g mieszanki
- 125 g oleju lub roztopionego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 100 ml wody gazowanej
- 100 ml mleka
- można dodać cukier waniliowy bezglutenowy lub aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Mieszankę łączymy z cukrem pudrem dodajemy jajka, wodę mleko i olej lub roztopione masło i całość mieszamy za pomocą miksera do momentu uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Następnie ciasto wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy około 3 – 5 min. Schłodzone ozdabiamy cukrem pudrem, bitą śmietaną lub dżemem.