Pierogi z jagodami
Przepis z książki: PORADNIK KULINARNY - 120 BEZGLUTENOWYCH PRZEPISÓW
SKŁADNIKI
CIASTO
- 400 G mąki (MEHL FARINE - MĄKA UNIWERSALNA lub CIASTO NALEŚNIKOWO-MAKARONOWO-PIEROGOWE 500 g)
- 1 żółtko
- szczypta soli
NADZIENIE
- 300 g jagód
- cukier
CIASTO NA PIEROGI
Do miski wsyp 350 g mąki, |
dodaj żółtko (dla koloru), sól |
i tyle gorącej, lecz nie wrzącej wody, aby ciasto dało się wymieszać. Odstaw na chwilę. Ciasto podczas stygnięcia gęstnieje i należy je zamieszać. Ciasto po przestygnięciu jest mniej kleiste. |
|
|
|
Przełóż je na posypany resztą mąki stół i podsypując mąką zagnieć do konsystencji ciasta pierogowego. | Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przekrój je długim, ostrym nożem na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ściereczką, by nie wysychało. |
Jagody przebierz, umyj i wymieszaj z odrobiną cukru. |
Ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów. |
Wytnij szklanką kółka. | Nałóż łyżeczką jagody i zlepiaj pierogi. |
![]() |
||
Ulepione pierogi przykrywaj ściereczką aby nie wysychały. |
Wodę ugotuj z łyżką oleju. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną. Gorące pierogi podawaj same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru. Ugotowane pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku. Po gotowaniu zahartuj je zimną wodą, rozłóż na blaszce i osusz ścierką. |
Następnie rozłóż folię i poukładaj na niej pierogi tak aby nie stykały się ze sobą. |
|
|
SMACZNEGO !