PŁATKI Z NASION AMARANTUSA- SZARŁAT
Produkt nie zawiera glutenu.
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- DPD POLSKA 22.40 zł brutto
- Odbiór osobisty - 05-820 Piastów ul. Dworcowa 66 0.00 zł brutto
- Paczkomaty InPost POLSKA 15.95 zł brutto
- DPD za pobraniem 26.00 zł brutto
Sposób stosowania:
Jako dodatek do szeregu wyrobów spożywczych produkowanych przemysłowo oraz w gospodarstwie domowym, np. pieczywa, ciastek, zup, kotletówitp. Ze względu na zawartość skrobi wyroby z udziałem mąki z amarantusa powinny być poddawane obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu, duszeniu, smażeniu).
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1753 kJ (409 kcal)
Białko: 16,2 g
Węglowodany: 51,7 g
Cukry: 2,2 g
Tłuszcz: 7,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 1,7 g
Błonnik: 13,6 g
Sód: < 0,001 g
Skwalen: 401,9 mg
Witaminy o składniki mineralne:
Witamina B2 1,8 mg
Fosfor: 648 mg
Magnez: 301 mg
Żelazo: 6,4 mg
Cynk: 3,1 mg
Wapń: 248 mgPotas: 546 mg
Waga 250 g
AMARANTUS (szarłat spożywczy) należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki był obok kukurydzy, ziemniaka i fasoli podstawową rośliną uprawną, uznawaną przez Inków i Azteków za roślinę świętą. Od niedawna w wielu państwach odkryta na nowo, coraz częściej nazywana jest zbożem XXI wieku.
Płatki z nasion amarantusa to produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowany w diecie chorych na celiakię.
Cenny żywieniowo skład chemiczny czyli:
- białko bogate w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizynę niezbędną dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży oraz aminokwasów siarkowych (metioniny, cystyny i cysteiny)
- tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, tokotrienole i fitosterole ułatwiające zaopatrywanie komórek w tlen oraz skwalen, który wpływa korzystnie na korygowanie gospodarki lipidowej krwi, obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca i wzmacnia odporność organizmu oraz poprawia wygląd skóry
- wysoka zawartość błonnika wspomagającego właściwe funkcjonowanie jelit
- obecność znaczących ilości witamin z grupy B oraz A, E i C
- bogactwo niezbędnych składników mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, żelazo, wapń i cynk
Płatki z nasion amarantusa od firmy Szarłat – amarantus bezglutenowy to doskonała propozycja dla osób na diecie bezglutenowej!
Amarantus to jedna z najstarszych roślin świata. To bezglutenowe zboże, bogate w duże ilości białka oraz żelaza.
Płatki amarantusa doskonale nadają się do przyrządzania różnych dań – płatki z amarantusa sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, ciastek, kotletów czy zup.
Korzystając z produkty takiego jak amarantus platki należy pamiętać o obróbce termicznej ze względu na zawartość skrobi – duszenie, smażenie, gotowanie, pieczenie.