Prawidłowe żywienie jest jednym z podstawowych warunków dobrego zdrowia. Dbanie o zdrowie to umiejętność rozładowywania napięć życiowych (stresów). Ruch, ćwiczenia fizyczne, pływanie, ćwiczenia na siłowni, joga pomagają w znalezieniu odprężenia fizycznego i psychicznego. Akceptowanie siebie, swoich osiągnięć, swojego wyglądu, a także otoczenia pozwala na łatwiejsze kontakty międzyludzkie, co ułatwia prowadzenie zdrowego stylu życia. Urozmaicona dieta, przyjemna atmosfera przy posiłkach, estetyczne nakrycie stołu, wzajemna pomoc w rodzinie przy przygotowywaniu posiłków, wprowadzenie nowych potraw z dużym udziałem warzyw i owoców, to wszystko pomaga w zachowaniu dobrego zdrowia.
Bardzo istotną sprawą jest dbałość i regularne spożywanie posiłków właściwie zrównoważonych. Niestety coraz częściej spotyka się osoby, które zaczynają dzień bez śniadania lub po śniadaniu nie pokrywającym ich odpowiedniego zapotrzebowania na energię oraz składniki odżywcze. Jest to jedna z przyczyn schorzeń przewodu pokarmowego. Ważne jest aby codziennie spożywać śniadanie prawidłowo zestawione i estetycznie podane, całodzienne odżywianie rozkładać na 4- 5 posiłków, dbać o regularne spożywanie posiłków, uwzględnić w jadłospisie różnorodne produkty, wyrobić sobie dobre nawyki żywieniowe.
Wprowadzanie zasad zdrowego stylu życia wymaga codziennego planowania. Kilka podstawowych rad dotyczących planowania
i przygotowywania posiłków:
ORGANIZACJA
Należy dostosować swój jadłospis do możliwości finansowych, zapewnia to kontrolę nad własnym budżetem. Przed pójściem do sklepu zrobić listę zakupów i kupić tylko to co jest na liście. Na początku może wydawać się to bardzo trudne do zrealizowania ale po kilku próbach powinno się udać. Przy szczupłym budżecie należy wybierać z poszczególnych grup produktów te o niższym koszcie, a jednocześnie o możliwie najwyższej wartości odżywczej.
ENERGIA, WYTRZYMAŁOŚĆ, SIŁA
Uwzględniać produkty z każdej grupy żywieniowej, im większy asortyment produktów, tym większa możliwość zaopatrzenia organizmu we wszystkie składniki odżywcze.
KREATYWNE PRZYRZĄDZANIE POTRAW
Stosować różną technikę przyrządzania potraw. Należy dbać nie tylko o urozmaicenie posiłków lub potraw pod względem doboru produktów, lecz także sposobu ich przyrządzania. Przyrządzanie potraw nawet z tego samego produktu, ale w innym zestawieniu,
z innymi dodatkami, wykonane inną techniką zapobiega monotonii. Potrawy smakują lepiej i pobudzają apetyt, co ma szczególnie duże znaczenie u dzieci lub osób chorych.
UCZTA DLA ZMYSŁÓW
Uwzględniać odpowiedni dobór barw, smaków, zapachów i konsystencji. Jak najszerzej należy korzystać z kontrastu barwy i smaku oraz konsystencji potraw.
WIOSNA, LATO, JESIEŃ, ZIMA
Możliwie najszerzej wykorzystywać sezonowość produktów, szczególnie warzyw i owoców.
Zasadniczym celem zdrowego stylu życia jest osiągnięcie pełni zdrowia fizycznego i umysłowego, dlatego istotne znaczenie ma dla nas wdrażanie dobrych nawyków żywieniowych.
Zespół ALL4 Celiac